![]() |
ابتدا مطالبي پيرامون كار كردن پيامبر اكرم و ائمه معصومين عليهم السلام خدمتتان ارائه مي شود و سپس در ادامه مطالبي به عنوان نتيجه و پاسخ كلي خدمتتان ارائه خواهيم كرد:
امامان معصوم گرچه امام و رهبر مردم بودند و مي توانستند از حق و حقوقي كه خداوند براي آنان قرار داده استفاده كنند ولي با اين حال, كار مي كردند و ثروت به دست مي آوردند و زندگي را از اين راه اداره مي كردند و از همين ثروتها در راه خدا خرج مي كردند.
پيامبر گرامي اسلام صلي الله عليه و آله پيش از هجرت و به خصوص در زمان قبل از بعثت به چوپاني و تجارت مشغول بوده است، در سيرهى ابنهشام حديثى نقل شده كه پيامبر(ص) فرمود: ... من هم گوسفند مىچراندم، (سيرهى ابن هشام، ج 1، ص 176، چاپ مصر). اما پس از هجرت، پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله كشاورزى و باغبانى داشتند. پس از آن كه حضرت از مكه به مدينه هجرت كردند، مردم مدينه زمينهايى را به ايشان اهداء كردند و رسول خدا(ص) در آن زمينها كشاورزى و باغبانى مىكردند. پس از آن كه مسلمانان در دفاع از اسلام، با دشمنان درگير شدند، ثروتهاى زيادى به دست مسلمانان افتاد. اين ثروتها دو قسم بودند. برخى از آنها بدون اين كه جنگى صورت بگيرد، در اختيار مسلمانان قرار مىگرفت. اينگونه ثروتها كه بدون درگيرى به دست مىآمد، به نص قرآن، حقّ خاصّ پيامبر بود و در اختيار آن حضرت قرار مىگرفت، مانند فدك، سرزمينهاى بنىنضير و دو قلعه از قلعههاى خيبر به نام وطيح و سلالم. پيامبر اسلام در اين باغها و زمينها به كشاورزى مىپرداخت و با درآمد آنها، زندگى خود و خاندان خود را اداره مىكرد و با بقيهى درآمد آن باغها و زمينها براى مسلمانان تداركات جنگى تهيه مىكرد. همچنين به علاوة اين زمينها و قلعهها، يكى از عالمان يهودى به نام مُخَيريق هفت باغ خود را به پيامبر بخشيد و به جنگ احد رفت و در دفاع از اسلام و پيامبر به شهادت رسيد. اين هفت باغ كه به عنوان «عوالى» معروف بودند، در اختيار پيامبر قرار گرفت و آن حضرت در اين باغها هم كار مىكردند. (سيرهى حلبيه، ج 3، ص 361، س 3، محشّى به سيرهى نبويّه، سيد احمد زنى دحلان). علاوه بر اينها به تصريح قرآن كريم خُمس سرزمينهايى كه با لشكركشى فتح مىشد، متعلق به شخص پيامبر بود و آن حضرت در آن زمينها هم مىتوانست كشاورزى كند. رواياتى نيز آمده كه نشان مىدهد پيامبر اسلام و على(ع) كشاورزى مىكردند و باغ داشتند. به عنوان مثال حديث دوم، چهارم و پنجم از باب 9 جلد 12 وسايلالشيعه، صفحه 22 و كتاب التجارة، ابواب مقدمات و نيز حديث 1 و 2، باب 10 دلالت دارند كه پيامبر و على(ع) كشاورزى و باغبانى مىكردند. در همين باب 10، در حديث سوم آمده است: (ما فى الاعمال شىءٌ اَحبُّ الىاللّه من الزراعة و ما بَعَثَاللّهُ نبيّاً الاّ زرّاعاً الاّ ادريس فانّه كان خيّاطاً( چيزي براى خدا محبوبتر از كشاورزى نيست و خداوند جز ادريس كه خياط بود، همه پيامبران را كشاورز مبعوث ساخته است . اين حديث هم مىرساند كه همه پيامبران كشاورزى مىكردهاند. البته توجه داشته باشيم كه پيامبر و على(ع) با اين كه كار مىكردند و درآمد به دست مىآوردند، خودشان از اين درآمدها بسيار كم استفاده مىكردند، بلكه در راه خدا مصرف مىكردند.
جهت خواندن بیشتر به ادامه مطلب بروید...

:: موضوعات مرتبط: معصومین، ،
:: برچسبها: درآمد معصومین و امامان(وضعیت درآمد اهل بیت(ع)), درآمد, اهل بیت, درامد معصومین,

